14.9.06

El diputat Sr. Joan Roma i Cunill


Fa uns mesos, en el seu bloc personal, Joan Roma, diputat de socialistes al parlament de Catalunya, ha publicat un article sobre el desdoblament de la C-16.
En relació amb el anterior govern de CiU, aquest bon home fa entre altres coses, aquestes reflexions:
"Es va prometre el desdoblament per la banda esquerra, preveient un nou viaducte sobre l’embassament de La Baells i túnels amunt fins el del Cadí.
Ara s’ha comprovat que aquella promesa era ben difícil de complir, des del punt de vista tècnic i econòmic. Les característiques geològiques de la zona son molt més complicades a una banda que a l’altra. El govern està planificant el desdoblament per l’altra banda i en pocs mesos tindrem l’avantprojecte corresponent, per després iniciar tots els tràmits pertinents per continuar fins el Túnel del Cadí."
Es preocupant que el diputat de la nostra comarca tingui una visió tan clara a favor d´un projecte que no ens agrada gens. Com es que tan segur? Será perque realment hagi estudiat les propostes a fons, o será per no acceptar un projecte planificat pels seus adversaris polítics?
Sigui la raó que sigui, la veritat es que la majoría dels politics, independentement del partit que pertanyen, acostumen a desacreditar les decisions i promeses dels seus adversaris. Es una continua guerra politica. Els arguments pero han de ser contrastats.
Com s´ha comprovat la inviabilitat del traçat pel marge est? Hi-ha estudis exhaustius que s´han fet públics? Es tan segur que els terrenys sota Sant Jordi siguin adients per fer un túnel?
Pot ser, jo no soc un tecnic de ponts i camins, pero sé que per desgracia, un estudi tecnic, o de impacte mediambiental, acostuma afirmar les intencions de la persona que ho encarrega.
Pero el soroll d´una autovia afecta igualment a un socialista i un convergent. Cap ni un dels dos no podrá passejar mes, ni buscar bolets a on ho feien fins ara. Els fills de tots dos patirán igual, tot i que els seus pares defenseixin posicions diferents. Per aixó, al nostre poble, aparentment totes les forçes politiques donen suport a les mobilitzacions contraries al traçat que sembla agradar a la Generalitat. La gent d´aquí veiem molt clar, que no tenim cap avantatge d´una infraestructura faraonica, que destrossa un dels últims espais naturals 'no profanats' dins la vila. Tot i que tindrem una vista privilegiada de l´autovia, tot i que respirarem gratis els gasos de milers de cotxes i camions, tot i que oferirem els carrers d´access per grues, camions i maquinária, no la podrem fer servir, ja que ni els accessos no ens afavoreixen.
Jo no soc de cap partit polític, pero com deía Aristótil els humans ens definim com "animals politics". El gran filósof va dir "animals politics", i no "besties partidistes". Per aixó hi-ha esperança de que el seny façi a sr. Roma canviar d´opinió. Vet aquí el comentari que li vaig enviar:
"A part del factor económic, el projecte de la ampliació de l´actual c-16, hauría de considerar la qualitat de la vida de la gent que viu a la zona.
El projecte que pensa passar pel marge oest a l´altura de Cercs, es un desproposit, ja que encaixona el poble entre la autovia actual i la futura. A part de la destrossa de les valls de Les Garrigues i de Peguera, hi-ha greus concequencies a la Rodonella, una amenaça per les aïgües de la font gran de Cercs, i una obvia degradació de la via verda- antiga tramvia de sang (declarada be d´interes local, i a mes definida com part de la xarxa ciclista da Catalunya).
Sorpren que un govern que es defineix com ecologista i d´esquerres, façi un plantejament d´aquest tipus.
El factor economic no s´ha de veure només en curt termini, sino a llarg plaç. La negació d´un futur digne per Cercs, te conseqüencies economiques, que s´han de considerar.
Com volem promoure el turisme, si els principals atractius del poble es veuen irreparablement afectats?
Com volem esperar capgirar la tendencia de desminució d´alumnat, si es planteja una carretera de 4 carrils que passa a 150 metres de l´escola?
Esperem que es sentin les veus de la nostra vila, i que els plans de fer passar l´autovia per sota i sobre els nostres nasos, només siguin un mal somni.
Cercs ja ha pagat un preu massa alt en nom del progress. Si seguim així, amb una carretera que aviat será un gran eix de transport de mercaderies, el nostre poble es podría convertir a un tipus de parc d´attraccions de desgracies ecologiques.
Per mes informacions, visiteu el meu bloc, www.gofrau.blogspot.com."
Si el poble de sr. Roma, Borredá, es vegués afectat per una autovia, segurament la seva opinió sería a favor del traçat menys perjudicial. Pensi sr.Roma que Cercs es el vostre poble. No hem de defensar el seu futur?
Amb l´esperança que un día, acceptareu la meva invitació i vindreu a beure un got d´aïgua a la font gran, sense cotxes que passin a sobre els nostres caps,
salutacions des.de Cercs!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

la saviesa es de la mgent gran, no de polítics demagogs.

Anònim ha dit...

Del Roma, fa molt temps que es sapigut, que no se'n pot esperar res d'intelligent. Sempre he sentit dir: "d'alla on no n'hi ha, no en pot ...".
El que no s'enten, es com el mantenien en un lloc que li venia tant gran. A no ser que tingués algun peix gros, agafat per els d'allonses.

Anònim ha dit...

Fa molt temps que els que desgraciadament tenim que seguir les paranoies de J.Roma, no ni fem cas. Però el bó, es que ja fa quatra anys que NO ES DIPUTAT.
I això si que suma, perquè enlloc li fan NI CAS. No es preocupi, si ell ha dit blanc, els comanaments del PSC, farant negre. I si ja es, com esz de esperar C i U, aquests NI S'EL LLEGEIXEN.

Anònim ha dit...

Que no us agrada?feu algo de veritat i no nomes plorar.